ΑρχικήΤο ίδρυμα › Ιστορία του Ιδρύματος Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου

Ιστορία του Ιδρύματος Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου

Το ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, με το συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή, εμπνεύστηκαν ο Νίκος και η Μαρία ΓΑΖΗ, οι οποίοι αγαπούσαν με πάθος την Ευρυτανία και οραματίστηκαν το Ίδρυμα ως φορέα διαρκούς συνδρομής στη νεολαία και τους σπουδαστές της.

Με συνέπεια στην Ιδέα, η Μαρία Γαζή, που απεβίωσε στις 21.07.1990, κατέλειπε με τη διαθήκη της σημαντικό μέρος της περιουσίας της στο «υπό σύσταση Ίδρυμα ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ» και ανέθεσε στο σύζυγό της να προχωρήσει στην κατάρτιση του Οργανισμού και τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης.

Ο Νίκος Γαζής, σε αλλεπάλληλες και πολύωρες συναντήσεις με στενούς συνεργάτες του (οι οποίοι ακολούθως μετείχαν και στην αρχική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου), επεξεργάστηκε το γενικό πλαίσιο, τη δομή, τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Ιδρύματος. Η βεβαρημένη, όμως, υγεία και ο θάνατός του, στις 08.02.1996, δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει και τυπικά τη σύσταση του Ιδρύματος. Μετά το θάνατό του, με φροντίδα και επιμέλεια των ορισθέντων από τον ίδιο εκτελεστών διαθήκης, συντάχθηκε ο Οργανισμός του Ιδρύματος, στον οποίο αποτυπώθηκαν οι ιδέες και το όραμα του Νίκου Γαζή. Το εγκριτικό Διάταγμα του Οργανισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 02.10.1997 (ΦΕΚ Β’ 875/1997), σηματοδοτώντας την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Ιδρύματος στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρυτανίας.

Η επιλογή της επωνυμίας του Ιδρύματος ως «ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ», με προσθήκη στην προμετωπίδα του ονόματος Τριανταφυλλόπουλου, έγινε από τον εμπνευστή της ιδέας και ιδρυτή, Νίκο Γαζή, και αποτελεί απόδοση φόρου τιμής προς το μεγάλο Ευρυτάνα νομοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Τριανταφυλλόπουλο. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος ήταν για το Νίκο «οδηγός» και τον επηρέασε καθοριστικά, τόσο στην επιλογή της νομικής επιστήμης ως πεδίου σπουδών, όσο και στη μετέπειτα σταδιοδρομία του στο στίβο της νομικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Νίκος και Μαρία Γαζή

Νίκος και Μαρία Γαζή

20 χρόνια Ιδρύματος Γαζή

20 χρόνια Ιδρύματος Γαζή


Τελευταίες ανακοινώσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ίδρυμά μας πραγματοποίησε λαμπρή εκδήλωση στο Καρπενήσι για την απονομή υποτροφιών και βραβείων σε Ευρυτάνες φοιτητές και μαθητές, στις  24 Μαρτίου 2024, το βράδυ της Κυριακής, ...

Τετάρτη 3/4/2024

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, με την υπ’ αριθμ. 1/13-01-2024 πράξη  του, κατάρτισε τον πίνακα υποτρόφων φοιτητών (διδακτορικών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών) ακαδημαϊκού ...

Τρίτη 16/1/2024