ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΖΗ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΑρχικήΝικόλαος Ζ. Γαζής

Νικόλαος Ζ. Γαζής

Ο Νίκος Γαζής γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το έτος 1903. Ήταν δευτερότοκος γιος του Ζαχαρία Γαζή και της Περσεφόνης Τριανταφυλλοπούλου. Ορφάνεψε από πατέρα πολύ νωρίς, στο τρίτο μόλις έτος της ηλικίας του, και η μητέρα του επιφορτίστηκε, μόνη πλέον, της ανατροφής των παιδιών της, Νίκου και Δημήτρη (Τάκη).

Ο Νίκος, επηρεασμένος από την προσωπικότητα, το κύρος και την επιστημονική κατάρτιση του θείου του, καθηγητή Κωνσταντίνου Τριανταφυλλόπουλου, κατευθύνθηκε στο πεδίο της νομικής επιστήμης. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Παρισίων και Νέας Υόρκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

  • Ως νομικός, μετείχε της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνδιάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου (1945) για τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
  • Ήταν μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης της συμφωνίας σύνδεσης της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
  • Διαπραγματεύτηκε, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους, το εξωτερικό δάνειο της χώρας με τους ομολογιούχους δανειστές του εξωτερικού.
  • Υπήρξε νομικός σύμβουλος και υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Εξελέγη βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του 1974 και μετείχε της Συντακτικής Επιτροπής του Συντάγματος του 1975.
  • Ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ των ετών 1984-1989 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αγροτικής Ανάπτυξης «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της. Υπό την προεδρία του και την αντιπροεδρία του συντοπίτη του Γεώργιου Μητσόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, η «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» ανέπτυξε αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δράση για όλη την Ευρυτανία.

Ο Νίκος Γαζής έφυγε από τη ζωή στις 06.02.1996 και, με την ιδιόγραφη διαθήκη του, διέθεσε το σύνολο της περιουσίας του στο Ίδρυμα. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος, από της συστάσεώς του, με τη διαθήκη της συζύγου του, Μαρίας Γαζή, μέχρι το θάνατό του (08.02.1996).

Νικόλαος Γαζής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Με το Πρακτικό 166/11-12-2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να εκμισθώσει ένα διαμέρισμα 5ου ορόφου στην οδό Σόλωνος 19 στην Αθήνα, με τους όρους και προϋποθέσεις ...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, κατά τη συνεδρίαση της 23/09/2017 ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2017, ο οποίος στη συνέχεια αναμορφώθηκε κατά τη συνεδρίαση ...